Oletko valmis nostamaan grillaustaitosi uudelle tasolle? Mehukas ja maukas šašlykki on kesän kruunu, mutta sen salaisuudet piilevät pienissä yksityiskohdissa. Monet riitelevät parhaista tavoista, mutta me paljastamme viisi käytännön vinkkiä, jotka tekevät lihasta pehmeää, aromaattista ja vastustamatonta. Lisäbonuksena saat neljä helppoa marinadireseptiä, jotka sopivat erilaisiin lihoihin. Kokeile näitä, ja seuraava grillihetkesi muuttuu unohtumattomaksi – mehukas ja maukas šašlykki odottaa sinua!
Valitse laadukas tuore liha
Mehukas ja maukas šašlykki alkaa oikeasta lihasta. Kana ja sianliha ovat helppoja aloittelijoille, kun taas lampaan- tai naudanliha vaatii enemmän taitoa. Jos olet uusi šašlykin parissa, aloita kanasta tai sianlihasta välttääksesi pettymyksiä.
Kanasta sopivat melkein kaikki osat: reidet, rinta, siivet tai koivet. Muista, että luuttomat palat kypsyvät nopeammin. Sianlihasta paras on kaula tai kylki luulla – voit valmistaa niistä myös pihvejä. Naudanlihasta kokeile fileetä, paksua reunaa tai sisäpaistia. Lampaasta taas kylki, kaula, lapa tai takajalka toimivat hyvin.
Tuoreus on avain: vältä pakastettua lihaa, sillä sulatuksessa mehut valuvat ulos ja tulos on kuiva. Jos liha on ollut lämpimässä pitkään, pese se nopeasti vedessä, johon on lisätty vähän etikkaa – noin ruokalusikallinen litraan vettä. Tämä poistaa pintabakteerit vahingoittamatta lihaa. Näin mehukas ja maukas šašlykki pysyy turvallisena ja herkullisena!
Leikkaa liha tasaisiksi paloiksi
Tasaiset palat takaavat, että mehukas ja maukas šašlykki kypsyy tasaisesti. Leikkaa liha noin neljä–viisi sentin kokoisiksi kuutioiksi – näin se ruskistuu ulkoa ja pysyy mehukkaana sisältä.
Poista kalvot, sillä ne kutistuvat kuumuudessa ja vääntävät paloja. Jätä kuitenkin ohuet rasvakerrokset, ne sulavat ja mehevöittävät lihaa. Jos rasvaa on paksusti, leikkaa se ohuiksi viipaleiksi ja vuorottele niitä tikussa lihapalojen kanssa. Luulliset palat tai kana sopivat paremmin ritilälle: aseta hitaammin kypsyvät osat keskelle. Vaihtoehtoisesti irrota kana luista ja tikuta perinteisesti. Tämä yksinkertainen askel tekee šašlykistäsi ammattimaisen!
Valitse hellävarainen marinadi
Marinadi pehmentää lihaa, pidentää säilyvyyttä ja tuo makua. Jos liha on tuoretta ja grillaat heti, riittää suola ja pippuri. Mutta mehukas ja maukas šašlykki hyötyy kevyestä marinadista: vältä vahvaa etikkaa, joka peittää maut. Käytä sen sijaan mineraalivettä, jogurttia, sitruunamehua, tomaattimehua tai sipulia.
Raasta sipuli hienoksi, jotta sen mehu imeytyy lihaan – se tekee siitä pehmeää ja tuoksuvaa. Jos haluat sipulirenkaita tikkuun, valmista ne erikseen pienistä sipuleista noin sentin levyisinä. Mehukas ja maukas šašlykki syntyy, kun marinadi korostaa lihan omaa makua ilman liioittelua.
Käytä mausteita kohtuudella
Mausteet tuovat syvyyttä, mutta älä liioittele – ne eivät saa peittää lihan makua. Perusmausteina toimivat suola ja mustapippuri. Lisää makua yrteillä, valkosipulijauheella, chilillä tai paprikalla. Rasvattomaan lihaan lorauta öljyä mehevyyden vuoksi.
Sekoita marinadi käsin, jotta jokainen pala maustuu tasaisesti. Paina liha tiiviisti astiaan ja peitä. Jos grillaat pian, jätä huoneenlämpöön; pidempään säilytykseen laita jääkaappiin. Mehukas ja maukas šašlykki valmistuu, kun annat mausteiden imeytyä rauhassa!
Anna lihan marinoitua riittävästi
Aika on mehukkaan ja maukkaan šašlykin ystävä: kana tarvitsee kaksi tuntia, sianliha neljä, naudan- tai lampaanliha vähintään kuusi. Kovemmalle lihalle anna vuorokausi. Jääkaapissa marinadi säilyy jopa kaksi päivää. Näin liha pehmenee ja maut syvenevät – kärsivällisyys palkitaan!
Neljä helppoa marinadireseptiä
Kokeile näitä yksinkertaisia marinadeja kahdelle kilolle lihaa. Universaali sipulimarinadi: 5–6 sipulia raastettuna, teelusikallinen pippuria ja suolaa. Sekoita ja anna imeytyä.
Kanalle jogurttimarinadi: 2 sipulia, 500 ml luonnonjogurttia, ruokalusikallinen currya ja suolaa. Täydellinen pehmeyteen!
Mausteinen tomaattimarinadi: 2 sipulia, litra tomaattimehua, teelusikallinen chilipippuria ja suolaa. Antaa potkua!
Mineraalivesimarinadi: 2 sipulia, litra kuplivaa mineraalivettä, teelusikallinen pippuria ja suolaa. Kevyt ja virkistävä!
Mehukas ja maukas šašlykki ei vaadi monimutkaisia temppuja – riittää laadukas liha, huolellinen valmistelu ja sopiva marinadi. Kokeile näitä vinkkejä seuraavalla grillihetkellä, ja yllätä itsesi ja ystäväsi. Muista, että paras šašlykki syntyy kokeilemalla – löydä oma suosikkisi! Tartu tikkuun ja nauti kesästä täysillä. Mitä odotat? Valmistaudu grillaamaan!