Kotiin ReseptitRuoanlaittovinkkejä Halpaa ei tarkoita huonoa: Valitse maukkain valkoinen kala

Halpaa ei tarkoita huonoa: Valitse maukkain valkoinen kala

by Emilia
Halpaa ei tarkoita huonoa: Valitse maukkain valkoinen kala

Onko valkoinen kala mielestäsi tylsä ja mauton valinta? Väärin! Valkoinen kala voi olla herkullista, monipuolista ja budjettiystävällistä, kunhan tiedät, miten valita ja valmistaa se oikein. Punainen kala, kuten norjalainen lohi, varastaa usein huomion, mutta valkoisella kalalla on omat vahvuutensa. Se on edullisempaa, terveellistä ja sopii niin arkeen kuin juhlaan. Tässä artikkelissa esittelemme maukkaimmat valkoiset kalalajit ja annamme vinkit niiden valmistamiseen. Lue eteenpäin ja löydä uusia suosikkeja – saatat löytää täydellisen kalan seuraavaan illalliseen!

Miksi valita valkoista kalaa?

Valkoinen kala on usein kevyempää ja edullisempaa kuin punainen kala, mutta oikein valittuna ja valmistettuna se ei häviä maussa. Haasteena on löytää oikea laji ja välttää kuiva tai mauton lopputulos. Rasvaiset valkoiset kalat tarjoavat täyteläistä makua, kun taas vähärasvaiset ovat ihanteellisia kevyempään ruokavalioon. Kokeile jotain näistä kaloista ja huomaa, miten monipuolisia ne voivat olla!

Rasvaiset ja maukkaat kalat

Rasva on maun paras kuljettaja, ja aivomme rakastavat rasvaisia makuja – kohtuudella tietenkin. Tässä muutama rasvainen valkoinen kala, joka hurmaa maullaan:

Silli

Silli on suomalaisten suosikki, erityisesti suolattuna, mutta tuoreena se on yhtä herkullista. Atlantinsilli on vaaleaa ja kaunista, mutta Tyynenmeren silli on usein suurempaa ja rasvaisempaa tummemmalla lihalla. Paista tuore silli pannulla tai grillaa – saat yksinkertaisen mutta maukkaan aterian. Kokeile paistaa silliä seuraavalla kerralla ja mausta se sitruunalla!

Halpaa ei tarkoita huonoa: Valitse maukkain valkoinen kala

Palmu

Palmu on erittäin murea ja rasvainen kala, joka sopii täydellisesti uuniin, paistamiseen tai kalapiirakoihin. Savustettuna se on suorastaan taivaallista. Siinä on vähän ruotoja, ja sen valkoinen liha on täynnä terveellisiä omega-3-rasvahappoja, B-vitamiineja ja tryptofaania. Kokeile palmua uunissa yrttien kera – saat juhlavan annoksen helposti!

Makrilli

Kuumasavustettu makrilli on aromikas ja mehevä herkku, mutta tuoreena se loistaa esimerkiksi valkoviinikastikkeessa haudutettuna tai foliossa sipulin ja sitruunan kanssa paistettuna. Grillattuna sen nahka rapeutuu, mutta liha jää mehukkaaksi. Kokeile makrillia grillissä seuraavalla kesälomalla – se on varma hitti!

Hammasahven

Hammasahven on erittäin rasvainen ja maukas kala, mutta sen löysä rakenne voi hajota paistettaessa. Vältä tätä paistamalla se kuumalla pannulla leivityksessä tai kypsentämällä uunissa tai höyryssä. Hammasahvenesta saat myös meheviä kalapihvejä. Kokeile valmistaa hammasahventa kermaisessa kastikkeessa – maku yllättää!

Voikala

Voikala myydään usein pihveinä tai savustettuna, ja sen lumivalkoinen, rasvainen liha muistuttaa palmua. Ole kuitenkin varovainen: voikala sisältää vahaestereitä, jotka voivat aiheuttaa vatsavaivoja, joten nauti sitä pieninä määrinä. Kokeile savustettua voikalaa alkupalana – se on herkullinen mutta voimakas!

Vähärasvaiset ja hellävaraiset kalat

Vähärasvaiset valkoiset kalat ovat kevyitä, terveellisiä ja täynnä ravintoaineita, kuten B-vitamiineja, fosforia ja jodia. Ne sopivat erinomaisesti dieettiruokavalioon.

Pikkuhauki

Vain 70 kcal/100 g, runsaasti seleeniä, B12-vitamiinia ja kaliumia – pikkuhauki on täydellinen valinta kevyeen ruokavalioon. Sen murea ja ilmava liha muistuttaa turskaa mutta on pehmeämpää. Valmista se höyrytettynä tai keitettynä salaatteihin. Kokeile pikkuhaukea höyrytettynä yrttien kera – kevyt ja herkullinen!

Turska

Turska on monipuolinen kala, mutta sen laatu kärsii, jos sitä on sulatettu ja jäädytetty toistuvasti. Hyvin säilytetty turska on mureaa ja maukasta. Paista, hauduta, höyrytä tai käytä kalakeittoon – turska sopii kaikkeen. Kuumasavustettuna se on todellinen herkku! Kokeile turskapihvejä seuraavalla aterialla.

Kummeliturska ja seiti

Nämä budjettikalat jäävät usein huomiotta, mutta ne ovat erinomainen valinta, kun haluat jotain edullista ja monipuolista. Niissä on vähän ruotoja, ja niiden neutraali maku sopii monenlaisiin resepteihin. Paista olutkuoressa, hauduta kermakastikkeessa tai tee meheviä kalapihvejä lisäämällä nokare voita. Kokeile kummeliturskaa kermaisessa kasviskastikkeessa – et pety!

Kampela

Kampela on hieman rasvaisempi kuin pikkuhauki mutta silti kevyt. Sen liha on helppo valmistaa, ja siinä on vähän ruotoja. Paista, uunita tai hauduta – kampela onnistuu lähes aina. Kokeile kampelaa sitruunan ja tillin kera pannulla – yksinkertaista ja maukasta!

Halpaa ei tarkoita huonoa: Valitse maukkain valkoinen kala

Eksoottiset ja ylelliset kalat

Ankerias

Savustettu ankerias on todellinen herkku, mutta tuoreesta ankeriaasta saat unohtumattoman kalakeiton. Sen rasvainen liha on täyteläistä, ja sitä voi käyttää myös piirakoihin tai sushirulliin. Kokeile ankeriasta keitossa – sen maku jää mieleen!

Meribassi ja kultaotsa-ahven

Nämä Välimeren herkut ovat lähes identtisiä: murea, hieman makea liha ja vähän ruotoja. Paista ne kokonaisina uunissa rosmariinin ja sitruunan kera – saat ravintolatason annoksen helposti. Kokeile meribassia grillissä kesällä – yksinkertaista ja tyylikästä!

Kuinka valita ja valmistaa valkoista kalaa?

Valitse aina tuoretta kalaa: sen tulee tuoksua raikkaalta, ei voimakkaasti kalamaiselta. Vältä toistuvasti sulatettuja kaloja, sillä ne menettävät makua ja rakennetta. Rasvaiset kalat, kuten silli ja palmu, sopivat paistamiseen ja savustamiseen, kun taas vähärasvaiset, kuten turska ja pikkuhauki, loistavat kevyissä kastikkeissa tai höyrytettyinä. Älä pelkää kokeilla mausteita ja kastikkeita – ne tuovat valkoisen kalan maut esiin!

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti