Siirry suoraan sisältöön

”Oliivit” viinirypäleistä talveksi: älä tee tätä alkupalaa liian vähän – se häviää hetkessä

”Oliivit” viinirypäleistä talveksi: älä tee tätä alkupalaa liian vähän – se häviää hetkessä

Viinirypäleet eivät ole vain jälkiruokaa – niistä voi tehdä suolaisia, mausteisia ”oliiveja”, jotka maistuvat täydellisiltä juustojen, lihan tai vain sellaisenaan. Tämä alkupala on raikas, hieman hapan ja täynnä aromaattisia mausteita – täydellinen talven juhliin tai arki-illalliseen. Varoitus: valmista paljon – yksi purkki ei riitä koko talveksi.

Miksi tämä resepti on nerokas?

Viinirypäleet imevät mausteet täydellisesti – tulos muistuttaa marinoituja oliiveja, mutta on makeampi ja raikkaampi. Etikka ja mausteet säilövät rypäleet kuukausiksi – ja maku vain paranee ajan myötä. Helppo, halpa ja näyttävä – sopii lahjaksi tai juhlien tähti.

Ainekset (noin 2–3 litran purkkiin – mutta tuplaa, jos haluat varmuudella riittää)

  • 1 kg isoja vihreitä viinirypäleitä (tiiviitä, ei liian makeita)
  • 100 ml väkiviinaetikkaa (9 %)
  • 200 g sokeria
  • 800 ml vettä
  • 1 tl jauhettua kanelia
  • 50 g suolaa
  • 5 mustapippuria
  • 3 maustepippuria
  • 1 laakerinlehti
  • 5 neilikkaa

Valmistus – valmis tunnissa, mutta maku kehittyy viikossa

Pese rypäleet huolellisesti – irrota tertut varsineen. Steriloi purkit – laita rypäleet tiiviisti purkkeihin. Valmista liemi: sekoita vesi, etikka, sokeri, suola ja mausteet – kiehauta, kunnes sokeri ja suola liukenevat. Kaada kiehuva liemi purkkeihin – jätä 1 cm tyhjää reunaa. Sulje kannet tiiviisti – anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä viileään paikkaan – viikon kuluttua ”oliivit” ovat valmiita. Säilyvät jääkaapissa kuukausia – maku vain paranee.

”Oliivit” viinirypäleistä talveksi: älä tee tätä alkupalaa liian vähän – se häviää hetkessäMiten käytät näitä ”oliiveja” – ideoita, joista et tingi

Juustolautaselle – täydellinen pari brie:lle tai fetalle. Liha- tai kalamarinadiin – lisää salaattiin tai pataruokaan. Leivän päälle – oliiviöljyn ja yrttien kanssa bruschetaksi. Juhlien alkupalaksi – tikussa juuston ja kinkun kanssa. Salaattiin – caesariin tai kreikkalaiseen – tuo raikkautta.

Vinkkejä, joilla saat parhaan tuloksen

Käytä isoja, tiiviitä rypäleitä – pienet voivat mennä rikki. Lisää chiliä – jos pidät tulisesta. Kokeile punaisia rypäleitä – makeampi versio. Säilytä viileässä – kellari tai jääkaappi ihanteellinen.

Tämä ”oliivi” ei ole vain alkupala – se on talven piristys purkissa. Valmista tuplamäärä – ja huomaat, miten nopeasti ne häviävät. Yksinkertaista, herkullista ja täysin riippuvuutta aiheuttavaa.

Tekijä

Moikka! Nimeni on Emilia – ja rakastan kerätä arjen pieniä oivalluksia, jotka saavat hymyn huulille ja elämän rullaamaan kevyemmin. Täällä jaan parhaat lifehackit, omituiset faktat ja ideat, jotka tekevät arjesta vähän taianomaisemman. Jos olet koskaan ajatellut “olisipa helpompaa tapa tehdä tämä”, niin täällä ehkä löytyy vastaus. Hypätään yhdessä mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *