Kotiin Reseptit Marinoituja sieniä talveksi – 3 herkullista reseptiä

Marinoituja sieniä talveksi – 3 herkullista reseptiä

by Emilia
Marinoituja sieniä talveksi – 3 herkullista reseptiä

Haluatko nauttia syksyn sienisaaliista läpi talven? Marinoituja sieniä on rakastettu herkku, joka tuo makua niin arki-illallisiin kuin juhlapöytiin. Sienikausi on parhaimmillaan, joten nyt on täydellinen hetki säilöä metsiemme aarteita. Tässä kolme yksinkertaista reseptiä, joilla loihdit maukkaita marinoituja sieniä talvivarastoihin. Lue eteenpäin ja inspiroidu säilömään!

Miksi marinoituja sieniä kannattaa valmistaa?

Marinoidut sienet ovat paitsi herkullisia myös monipuolisia – ne sopivat salaatteihin, leivän päälle tai vaikka juustotarjottimelle. Lisäksi säilöntä on helppoa, ja oikein tehtynä sienet säilyvät kuukausia.

Kokeile itse: Valmista pieni erä ja testaa, mikä resepti on suosikkisi!

  • Helppo valmistaa: Sopii myös aloitteleville säilöjille.
  • Terveellinen välipala: Sienet ovat kevyitä ja täynnä makua.
  • Monikäyttöinen herkku: Sopii lisukkeeksi, alkupalaksi tai juhlaruokiin.

Marinoituja sieniä talveksi – 3 herkullista reseptiä

1. Marinoituja sieniä valkosipulilla – aromaattinen klassikko

Tämä resepti tuo sienten makuun syvyyttä valkosipulin ja mausteiden avulla.

Ainekset:

  • Sieniä (esim. tatteja, herkkusieniä tai suppilovahveroita) 1 kg
  • Valkosipulinkynsiä 3 kpl
  • Vettä 1 l
  • Suolaa 1 rkl
  • Sokeria 1 tl
  • Etikkaa (9 %) 2,5 rkl
  • Mustapippureita 5–8 kpl
  • Neilikoita (valinnainen) 2 kpl
  • Laakerinlehtiä 3 kpl
  • Mustaherukanlehtiä 4 kpl
  • Tilliä (kukintoja) 2 kpl

Valmistus:

  1. Puhdista ja pese sienet, leikkaa ne pieniksi paloiksi. Keitä kiehuvassa vedessä 20 minuuttia, valuta ja huuhtele.
  2. Laita sienet kattilaan, kaada vettä niiden päälle, lisää suola, sokeri, pippurit, laakerinlehdet, tilli ja mustaherukanlehdet. Keitä 10 minuuttia keskilämmöllä.
  3. Lisää etikka ja keitä vielä 10 minuuttia.
  4. Laita steriloituihin purkkeihin valkosipulinkynnet, sienet ja kaada marinadi päälle. Sulje purkit, käännä ylösalaisin ja peitä peitolla jäähtymään.
  5. Säilytä viileässä, pimeässä paikassa.

 Lisää ripaus chiliä, jos haluat mausteisemman version!

2. Herkkusienet “Villit” – nopea ja maukas herkku

Tämä resepti sopii niille, jotka haluavat nauttia marinoiduista sienistä heti tai säilöä ne talveksi.

Ainekset:

  • Herkkusieniä 1 kg
  • Valkosipulinkynsiä 4 kpl
  • Neilikoita 4 kpl
  • Mustapippureita 4–6 kpl
  • Maustepippureita 2 kpl
  • Laakerinlehti 1 kpl
  • Etikkaa (9 %) 5 rkl
  • Rypsiöljyä 2 rkl
  • Suolaa 1 rkl
  • Sokeria 0,5 rkl
  • Vettä 500 ml

Valmistus:

  1. Pese ja puhdista herkkusienet, poista jalat.
  2. Kiehauta vesi, lisää pilkotut valkosipulinkynnet, mausteet, suola, sokeri ja öljy. Lisää etikka kiehumisen jälkeen.
  3. Lisää sienet ja keitä kiehuvassa marinadissa 5 minuuttia.
  4. Nauti heti tai kaada steriloituihin purkkeihin säilytystä varten.

Micro-CTA: Kokeile tarjoilla nämä sienet juustojen kera – täydellinen yhdistelmä!

3. Marinoituja valkotatteja – pruuni ja maukas herkku

Valkotatit ovat sienten aatelia, ja tämä resepti korostaa niiden ainutlaatuista makua.

Ainekset:

  • Valkotatteja 1 kg
  • Suolaa 1 rkl
  • Sokeria 2 tl
  • Laakerinlehtiä 2 kpl
  • Neilikoita 2 kpl
  • Mustapippureita maun mukaan
  • Maustepippureita 5 kpl
  • Etikkaa (9 %) 50 ml

Valmistus:

  1. Puhdista ja pese valkotatit, liota niitä suolavedessä (1 rkl suolaa / 1 l vettä) 20 minuuttia poistaaksesi roskat ja mahdolliset ötökät.
  2. Keitä sieniä suolatussa vedessä 20 minuuttia, poista vaahto. Kun sienet painuvat pohjaan, valuta ja jäähdytä ne jäävedessä.
  3. Valmista marinadi: kiehauta vesi, lisää mausteet, suola ja sokeri, keitä 10 minuuttia. Lisää etikka ja keitä 5 minuuttia.
  4. Lisää sienet marinadiin, keitä 15–20 minuuttia ja kaada steriloituihin purkkeihin.
  5. Sulje purkit ja säilytä viileässä.

 Jäävesikylpy pitää valkotatit kiinteinä ja rapeina.

Marinoituja sieniä talveksi – 3 herkullista reseptiä

Vinkkejä täydellisiin marinoituihin sieniin

  • Puhdista huolella: Liota sieniä suolavedessä poistaaksesi ötökät ja roskat.
  • Steriloi purkit: Kuumenna purkit uunissa (10 min, max lämpö) tai mikroaaltouunissa (5 min, max teho) veden kanssa.
  • Valitse oikeat sienet: Herkkusienet, valkotatit, suppilovahverot ja kantarellit sopivat parhaiten marinointiin.
  • Säilytä oikein: Viileä, pimeä paikka pitää sienet maukkaina kuukausia.

Micro-CTA: Tarkista sienesi ennen säilöntää ja varmista niiden puhtaus!

Säilö syksyn maut talveksi

Marinoidut sienet ovat täydellinen tapa tuoda syksyn metsän maut talvipöytään. Nämä reseptit ovat helppoja, nopeita ja täynnä makua. Kokeile niitä ja löydä suosikkisi – olipa se sitten valkosipulinen klassikko tai rapeat valkotatit.

Ota haaste vastaan: Valmista purkki marinoituja sieniä ja jaa kokemuksesi kommenteissa. Tarjoile sieniä salaatin lisukkeena tai juhlapöydässä ja inspiroidu uusista makuyhdistelmistä!

Saatat pitää myös näistä

Jätä kommentti