Siirry suoraan sisältöön

Maailman parhaat, paksut ja ilmavat jenkkipannarit kefiirillä – resepti, joka muuttaa koko aamiaispelisi ikuisesti

Jenkkipannarit eli american pancakes ovat täysin oma lajinsa. Ne eivät ole ohuita lettuja, eivätkä venäläisiä paksuja blinejä, eivätkä suomalaisia räiskäleitä. Ne ovat paksuja, pehmeitä, sisältä kosteita, päältä kevyesti rapsakoita, ja kun puret niihin, ne melkein huokaavat. Ja kun lorautat päälle vaahterasiirappia, se imeytyy jokaiseen kuplivaan huokoseen kuin taivaan manna.

Salaisuus on kefiiri + sooda. Se on se sama reaktio, joka tekee limppuun kuohkeutta ja belgialaisiin vohveleihin rapeutta. Happaman kefiirin ja emäksisen soodan kohtaaminen tuottaa hiilidioksidikuplia, jotka jäävät taikinaan loukkuun ja paisuvat paistaessa. Tuloksena on täysin erilainen rakenne kuin millään leivinjauheella tai hiivalla.

Ainekset (12 isoa tai 18–20 pientä, riittää 4–6 hengelle)

  • 3 isoa kananmunaa (tai 4 pientä)
  • 5–7 rkl sokeria (säädä makeutta mielesi mukaan)
  • 600 ml kefiiriä (täysrasvaista tai vähärasvaista, mutta aina huoneenlämpöisenä)
  • 80 g sulatettua voita + nokareita paistamiseen
  • 400–420 g vehnäjauhoja (tavalliset vehnäjauhot käyvät, ei tarvitse erikoisjauhoja)
  • 1,5 tl ruokasoodaa
  • ¾ tl suolaa
  • 2 tl vaniljasokeria tai 1 tl vaniljauutetta (ei pakollinen, mutta tekee taivaallisen hyvää)
  • (valinnainen: ½ tl kanelia tai kardemummaa, jos haluat lämpimän maun)

Vaihe vaiheelta – näin syntyy täydelliset kefiiripannarit

  1. Lämmitä kefiiri huoneenlämpöiseksi (ota jääkaapista tunti-pari etukäteen tai lämmitä mikrossa 10 sekuntia kerrallaan).
  2. Vatkaa munat ja sokeri kevyesti kuohkeaksi – ei tarvitse vaahdottaa kovaksi, vain kunnes sokeri liukenee ja seos vaalenee hieman.
  3. Lisää kefiiri ja sulatettu (ei kuuma!) voi. Sekoita tasaiseksi.
  4. Sekoita kuivat aineet omassa kulhossa: jauhot, sooda, suola, vanilja ja mahdolliset mausteet. Siivilöi ne märkien joukkoon.
  5. Sekoita NUOLIJALLA tai puuhaarukalla vain sen verran, että taikina juuri ja juuri tasoittuu. Taikinassa saa ja pitää olla pieniä paakkuja – jos vatkaat sileäksi, pannarit tulevat sitkeitä.
  6. Anna taikinan levätä 15–20 minuuttia. Tänä aikana näet, miten pinta alkaa kuplia – se on sooda ja kefiiri tekemässä taikojaan. Älä sekoita enää tämän jälkeen!
  7. Kuumenna kunnon paksupohjainen pannu (valurauta on paras) keskilämmölle. Laita pieni nokare voita ja pyyhi lähes kaikki pois talouspaperilla – pannun pitää olla kevyesti rasvattu, mutta ei lillua rasvassa.
  8. Kauho taikinaa: isoihin pannuihin 4–5 rkl, pieniin 2–3 rkl. Älä levitä taikinaa itse – anna sen levitä rauhassa, niin reunat jäävät täydellisen pyöreiksi.
  9. Paista keskilämmöllä 2,5–3 minuuttia ensimmäinen puoli. Kun pinta täyttyy kuplista, kuplat alkavat puhjeta ja reunat näyttävät kypsiltä, käännä. Toinen puoli kypsyy 1–1,5 minuuttia.
  10. Nosta valmiit pannarit uunipellille tai lämpimään kulhoon ja pidä 80–100-asteisessa uunissa – näin ne pysyvät kuumina ja mehevinä, vaikka paistaisit puolisen tuntia.

Kriittiset vinkit, joilla onnistut aina täydellisesti

  • Älä koskaan käytä kylmää kefiiriä – reaktio ei käynnisty kunnolla
  • Älä korvaa soodaa leivinjauheella – maku ja rakenne muuttuvat täysin
  • Älä sekoita taikinaa liikaa – se on pannukakkutaikinan suurin synti
  • Paista mieluummin liian hiljaa kuin liian kovalla – kova lämpö tekee kuoret tummiksi ennen kuin sisus ehtii kypsyä
  • Käytä paksupohjaista pannua – ohut pannu on pannukakkujen vihollinen
  • Jos haluat vielä paksumpia, laita taikina yöksi jääkaappiin – kylmä taikina kohoaa paistaessa entisestään

Tarjoiluehdotuksia – jenkkityyliin ja suomalaisella twistillä

  • Periamerikkalainen: vaahterasiirappi + voi + rapeaa pekonia + paistettu kananmuna
  • Suomalainen kesä: mansikoita, mustikoita, vadelmahilloa, kermavaahtoa ja ripaus sokeria
  • Tuhti brunssi: pekonia, avokadoa, paistettuja kananmunia ja srirachaa
  • Makea unelma: nutellaa, banaaniviipaleita, paahdettuja hasselpähkinöitä ja vaniljajätskiä
  • Kevyt versio: turkkilaista jogurttia, tuoreita marjoja, hunajaa ja granolan murua

Nämä kefiiripannarit ovat niin hyviä, että kun olet kerran tehnyt ne, et enää ikinä palaa maitoon, piimään tai kaupan valmistaikinoihin. Ne ovat meheviä, ilmavia, täydellisen paksuja ja imevät siirappia juuri sopivasti. Ja mikä parasta – taikina valmistuu vartissa, koko satsi on valmis puolessa tunnissa ja tiskit ovat minimaaliset.

Tee tupla-annos, kutsu kaverit brunssille, laita jazzit soimaan ja katso, kun koko pöytä hiljenee – koska kukaan ei pysty puhumaan suu täynnä näitä maailman parhaita, paksuja, kefiirillä tehtyjä jenkkipannukakkuja.

Moikka! Nimeni on Emilia – ja rakastan kerätä arjen pieniä oivalluksia, jotka saavat hymyn huulille ja elämän rullaamaan kevyemmin. Täällä jaan parhaat lifehackit, omituiset faktat ja ideat, jotka tekevät arjesta vähän taianomaisemman. Jos olet koskaan ajatellut “olisipa helpompaa tapa tehdä tämä”, niin täällä ehkä löytyy vastaus. Hypätään yhdessä mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Exit mobile version