Piirakat ovat lohturuokaa, mutta entä jos maito loppuu kesken? Tässä reseptissä korvasin maidon perunankeitinliemellä ja käytin perunat täytteeseen – tulos oli yllättävän pehmeä ja maukas! Taikina on ilmavaa, ja piirakat ovat vähemmän rasvaisia. Lisäksi jaan käytännön niksejä, joilla onnistut joka kerta. Valmiina leipomaan elämäsi parhaat piirakat? Aloitetaan!
Miksi perunankeitinliemi toimii taikinassa?
Perunankeitinliemi tuo taikinaan tärkkelystä, joka tekee rakenteesta pehmeän ja ilmavan. Se korvaa maidon kosteuden ja antaa piirakoille ainutlaatuisen maun. Jos perunoita ei ole, voit käyttää pikaperunamuusin keitinlientä – säästät 10–15 minuuttia ja saat samankaltaisen koostumuksen. Lisää tällöin hieman suolaa maun vahvistamiseksi.
Kokeile perunankeitinlientä ja huomaa, miten taikina muuttuu!
Ainekset
Taikinaan:
- Perunankeitinliemi (lämmin, ei kuuma) – 500 ml
- Kuivahiiva – 11 g
- Sokeri – 2 rkl
- Suola – 0,5 tl
- Auringonkukkaöljy – 3 rkl
- Vehnäjauho – noin 700 g (noin 5 lasillista, säädä tarpeen mukaan)
Täytteeseen:
- Peruna – 1 kg
- Sipuli – 2–3 kpl
- Suola – maun mukaan
- (Valinnainen: 1 tl voita täytteeseen)
Varaa ainekset ja huomaa, miten helppoa on loihtia herkullisia piirakoita!
Valmistusohjeet
1. Valmista täyte
- Kuori ja keitä perunat suolatussa vedessä. Älä heitä keitinlientä pois! Valuta liemi varovasti ja anna sen jäähtyä lämpimäksi (kuuma liemi pilaa hiivan).
- Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Niksu: Lisää ripaus sokeria sipuleihin – se karamellisoi ne nopeammin ja tuo makean vivahteen.
- Sekoita sipulit keitettyihin perunoihin ja muussaa tasaiseksi. Maista ja lisää suolaa – täyte saa olla hieman suolaisempi kuin normaalisti. Niksu: Lisää 1 tl voita muussiin, jotta täyte on kermaisempi ilman liiallista rasvaa.
Kokeile voita muussissa ja huomaa, miten se nostaa maun uudelle tasolle!
2. Tee taikina
- Sekoita lämpimään perunankeitinliemeen suola, sokeri ja öljy.
- Yhdistä erillisessä kulhossa 2/3 jauhoista (noin 450 g) ja kuivahiiva. Tärkeää: Siivilöi jauhot aina – se tekee taikinasta ilmavamman! Jos käytät tuorehiivaa, liuota se ensin keitinliemeen.
- Kaada liemi jauhojen sekaan ja sekoita. Vaivaa taikinaa vähitellen lisäten jauhoja. Niksu: Älä lisää liikaa jauhoja – taikina saa olla hieman tahmeaa. Voitele kädet öljyllä, jotta voit vaivata ilman lisajauhoja. Näin piirakoista tulee kuohkeampia.
Voitele kädet öljyllä vaivauksen lopussa ja huomaa, miten taikina pysyy pehmeänä!
3. Kohota taikina
- Voitele kulho öljyllä, laita taikina siihen ja peitä liinalla. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia, kunnes taikina on 2–2,5-kertainen. Niksu: Jos koti on viileä, laita kulho mikroon (älä käynnistä!) kupillisen kuumaa vettä kanssa – höyry luo täydellisen kohotusympäristön.
Kokeile mikro-niksua ja huomaa, miten nopeasti taikina kohoaa!
4. Muotoile ja paista piirakat
- Kun taikina on kohonnut, vaivaa sitä kevyesti ja muotoile piirakoita. Laita täyte keskelle ja sulje huolellisesti.
- Peitä piirakat liinalla ja anna kohota vielä 15–20 minuuttia.
- Paista keskilämmöllä öljyssä, kääntäen vain kerran – näin saat rapean kuoren ja piirakat imevät vähemmän öljyä. Vaihtoehto: Paista uunissa 200 °C:ssa voidellulla leivinpaperilla terveellisemmän version saamiseksi.
Paista uunissa ja huomaa, miten piirakat pysyvät kevyinä ja rapeina!
Miksi tämä resepti on voittaja?
Perunankeitinliemi tekee taikinasta pehmeän ja ilmavan, ja piirakat imevät vähemmän öljyä paistettaessa. Täyte on yksinkertainen mutta maukas, ja pienet niksit, kuten sipulin karamellisointi ja voin lisäys, nostavat maun uudelle tasolle. Tämä resepti on helppo ja budjettiystävällinen, mutta tulos on kuin ravintolasta!
Tarjoa näitä ystäville ja kerää kehut!
Käytännön vinkit
- Säädä jauhoja: Lisää jauhoja vähitellen, jotta taikina pysyy kevyenä.
- Käytä öljyä: Voitele kädet ja leivinpöytä öljyllä jauhon sijaan – vähemmän kuivia piirakoita.
- Tarkista lämpötila: Varmista, että keitinliemi on lämmin (n. 35–40 °C), ei kuuma.
- Tee terveellisempi versio: Paista uunissa keskilämmön sijaan.
- Kokeile täytteitä: Lisää täytteeseen yrttejä tai juustoa vaihteluksi.
Lisää täytteeseen tilliä ja huomaa, miten maku syvenee!
Leivo elämäsi parhaat piirakat
Perunankeitinliemi ja perunatäyte tekevät piirakoista uskomattoman pehmeitä ja maukkaita. Tämä resepti on helppo, taloudellinen ja täynnä niksejä, jotka takaavat onnistumisen. Haluatko piirakoita, jotka katoavat lautaselta hetkessä? Aloita leipominen näillä ohjeilla tänään!