Uuni on kotitalouden likaisin, inhottavin ja vaikeimmin putsattava paikka: joka kerta kun laitat sinne pizzan, uunivuoan, broilerin, lasagnen, joulukinkun, leivonnaiset tai vaikka pelkän leipäpizzan, rasva roiskuu seinille ja kattoon, juustot valuvat ja palavat pohjaan, sokerit karamellisoituvat mustiksi kiviksi, leivonnaiset kuohuvat yli, tomaattikastike porhaltaa ja ruoantähteet muodostavat tahmean, palaneen, haisevan kuoren, joka vain pahenee joka kerta kun laitat uunin päälle. Se on pahempi kuin jääkaapin takaosa, mikroaaltouunin katto, roskien lajittelukaappi tai kylpyhuoneen saumat yhteensä. Mutta nyt se muuttuu lopullisesti. Tällä täysin luonnollisella, tuhansia kertoja testatulla kotikonstilla saat uunin kiiltämään kuin uutena – ilman kalliita uuninpuhdistusaineita, ilman raivostuttavaa hankaamista, ilman naarmuja, ilman että koko koti haisee kemikaaleilta tuntikausia, ilman että poltat sormiasi ja ilman että joudut ostamaan uutta uunia viiden vuoden päästä. Tarvitset vain kolme ainesosaa, jotka ovat jo kaapissasi, ja 10–30 minuuttia aikaa.
Miksi kaupan uuninpuhdistusaineet ovat täyttä huijausta ja vaarallisia
Ne siniset, vihreät ja oranssit myrkkysuihkeet ovat täynnä natriumhydroksidia, liuottimia, hajusteita ja muita syövyttäviä aineita. Ne syövyttävät emalia, jättävät mikroskooppisia naarmuja, haisevat niin pahalle, että lapset, lemmikit ja astmaatikon on mentävä ulos, ja jos ainetta menee vastuksille, tuulettimeen tai termostaattiin, uuni voi ylikuumentua, hajota tai jopa aiheuttaa palovaaran. Lisäksi ne maksavat 10–25 € pullo ja loppuvat aina kesken. Tämä konsti toimii höyryllä, etikalla ja ruokasoodalla – täysin luonnollisesti, hellävaraisesti, ei naarmuja, ei myrkkyjä, ei hajuhaittoja ja tulos on parempi kuin millään kaupan aineella. Ja se maksaa alle euron.

Tapa 1: Höyry + etikka – 20–40 minuutin ihme, joka irrottaa 99 % liasta
Ota mikä tahansa uuninkestävä vuoka, pelti tai vanha kakkuvuoka ja sekoita siihen 4 dl kiehuvaa vettä ja 1,5 dl väkiviinaetikkaa (tai tavallista 10 % ruokaetikkaa). Laita vuoka uunin alatasolle, sulje luukku ja kuumenna uuni 120 °C:een. Anna höyryn vaikuttaa 30–40 minuuttia – mitä likaisempi uuni, sitä pidempään. Sammuta uuni ja anna jäähtyä sen verran, ettet polta sormiasi. Ota sitten pehmeä mikrokuituliina tai sieni ja pyyhi – rasva, karsta, palaneet tähteet, juustokuorrutteet, tomaattikastike ja jopa vuoden vanhat roiskeet irtoavat kuin taika, ilman mitään hankausta. Jos jokin kohta on todella pahasti palanut, toista käsittely seuraavana päivänä – toinen höyrykerta irrottaa loputkin.
Tapa 2: Ruokasooda + astianpesuaine – yön yli -tehohoito, kun uuni on jo “kivikaudella”
Jos uuni on ollut vuosia putsaamatta ja siellä on mustaa kiveä, tee näin: sekoita isossa kulhossa 8 reilua ruokalusikallista ruokasoodaa, 3–4 rkl astianpesuainetta ja 3 rkl vettä, kunnes saat paksun, tahmean tahnan. Levitä tahna kaikille likaisille pinnoille – seinät, katto, pohja, luukun sisäpuoli, nurkat, kolot ja jopa uunin yläreuna (vältä vain vastuksia ja tuuletinaukkoja). Anna vaikuttaa vähintään 8 tuntia, mieluiten koko yön. Seuraavana päivänä pyyhi kostealla rätillä tai sienellä – tahna imee rasvan ja karstan itseensä kuin magneetti, ja pinta on kuin uusi, kiiltävä, raikas ja täysin hajuton.

Ritilät ja pellit kiiltämään samalla vaivalla – ei enää koskaan hankaamista
Kun höyry tai soodatahna tekee taikojaan uunin sisällä, täytä pesuallas, kylpyamme tai iso muoviastia niin kuumalla vedellä kuin hanasta tulee, lisää 4 rkl astianpesuainetta ja 4 rkl ruokasoodaa. Upota ritilät ja pellit kokonaan ja anna liota vähintään 2 tuntia, mieluiten yön yli. Pyyhi sitten pehmeällä harjalla tai sienellä – kaikki palanut irtoaa ilman naarmuja, ja ritilät ovat taas hopeankiiltävät kuin kaupasta.
Päivittäinen rutiini, joka estää karstan muodostumisen ikuisesti
Pyyhi uuni aina lämpimänä kostealla rätillä ja tipalla astianpesuainetta heti käytön jälkeen – se vie 30 sekuntia. Laita kerran kuukaudessa höyryhoito (120 °C + etikka 30 min) ennaltaehkäisyksi. Käytä aina leivinpaperia tai silikonimattoa pohjalla – ne ottavat kaikki roiskeet vastaan ja uuni pysyy puhtaana viikoiksi. Jos noudatat näitä, et koskaan enää joudu raapimaan uunia tuntikausia.
Tämä konsti maksaa alle euron, vie 10–40 minuuttia aktiivista aikaa ja jättää uunin kiiltäväksi kuukausiksi. Ei kemikaaleja, ei naarmuja, ei hajua – vain puhdas, raikas ja kuin uusi uuni.

