Siirry suoraan sisältöön

Puisten leikkuulautojen puhdistus: 5 luonnollista tapaa, jotka pitävät laudat uudenveroisina vuosia

Puisten leikkuulautojen puhdistus: 5 luonnollista tapaa, jotka pitävät laudat uudenveroisina vuosia

Puuleikkuulaudat ovat keittiön klassikko – ne eivät naarmuta pannuja, kestävät vuosia ja ovat ekologisia. Mutta puu on huokoinen, joten se vaatii oikeaa hoitoa – ilman vahvoja kemikaaleja, jotka voivat vahingoittaa puuta tai jättää jäämiä ruokaan. Nämä viisi kotikonstia pitävät laudat puhtaina, raikkaina ja halkeilemattomina.

Suola – luonnollinen antibakteerinen sankari

Suola imee itseensä nesteet ja bakteerit – täydellinen lihan tai kalan leikkaamisen jälkeen. Ripottele paksu kerros suolaa laudalle. Anna vaikuttaa 10–15 minuuttia. Huuhtele lämpimällä vedellä ja miedolla saippualla. Suola tappaa bakteereja ja poistaa hajut – laudasta tulee kuin uusi.

Ruokasooda – tahrojen ja hajujen poistaja

Soodan miedot hiovaominaisuudet irrottavat pinttyneet tahrat – ja neutraloivat hajut. Ripottele soodaa laudalle, lisää muutama tippa vettä – tee tahna. Hiero pehmeällä sienellä tai liinalla. Huuhtele lämpimällä vedellä. Toimii erityisesti sipulin, valkosipulin tai punajuuren tahroihin.

Sitruuna – raikas puhdistus ja desinfiointi

Sitruunan happo tappaa bakteereja ja poistaa hajut – kuori toimii hellänä hankauksena. Leikkaa sitruuna puoliksi. Hiero leikkuupinnalla lautaa – erityisesti tahroihin. Anna vaikuttaa 5–10 minuuttia. Huuhtele lämpimällä vedellä. Lauta tuoksuu raikkaalta – ja pinta kirkastuu.

Etikka – tehokas tahranpoistaja ja desinfioija

Etikka hajottaa likaa ja tappaa bakteereja – yhdessä soodan kanssa se kuplii ja irrottaa kaiken. Ripottele soodaa laudalle. Kaada päälle etikkaa – seos kuplii. Hiero tahna pintaan. Huuhtele lämpimällä vedellä. Tämä syväpuhdistaa – käytä kerran kuukaudessa.

Puisten leikkuulautojen puhdistus: 5 luonnollista tapaa, jotka pitävät laudat uudenveroisina vuosiaÖljy – puun paras ystävä, joka estää halkeilun

Puu kuivuu ja halkeilee ilman hoitoa – öljy suojaa ja pitää laudan kauniina. Käytä ruokakelpoista öljyä: kookos, mineraali tai viinirypäleen siemenöljy – älä kasviöljyä, se härskiintyy. Levitä ohut kerros kuivalle laudalle. Hiero pehmeällä liinalla – anna imeytyä muutama tunti tai yöksi. Pyyhi ylimääräinen pois. Tee tämä kerran kuukaudessa – lauta kestää vuosikymmeniä.

Tärkeitä muistisääntöjä – jotta laudat pysyvät turvallisina

Älä pese astianpesukoneessa – kuuma vesi ja pesuaineet halkaisevat puun. Pese aina käsin miedolla saippualla – huuhtele hyvin. Kuivata aina ilmassa pystyasennossa – ei koskaan märällä tiskipöydällä. Vaihda lauta, jos siinä on syviä halkeamia – bakteerit piiloutuvat niihin. Älä käytä valkaisuainetta – se vahingoittaa puuta ja jättää jäämiä.

Puuleikkuulaudat eivät ole vain kauniita – ne ovat usein hygienisempiä kuin muovi, kun hoidat niitä oikein. Puu tappaa bakteereja luonnostaan – ja nämä konstit pitävät laudat kuin uusina. Pieni vaiva – ja keittiösi on turvallinen ja tyylikäs vuosia.

Tekijä

Moikka! Nimeni on Emilia – ja rakastan kerätä arjen pieniä oivalluksia, jotka saavat hymyn huulille ja elämän rullaamaan kevyemmin. Täällä jaan parhaat lifehackit, omituiset faktat ja ideat, jotka tekevät arjesta vähän taianomaisemman. Jos olet koskaan ajatellut “olisipa helpompaa tapa tehdä tämä”, niin täällä ehkä löytyy vastaus. Hypätään yhdessä mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *