Oletko koskaan seissyt keittiössä veitsi kädessä, sipuli leikkuulaudalla ja yhtäkkinen polte silmissä saa sinut kirjaimellisesti itkemään kuin pikkulapsi? Kyynelvirta valuu poskille, nenä vuotaa, näkyvyys katoaa ja koko ruoanlaitto muuttuu kärsimykseksi. Se ei ole heikkoutta, ei allergiaa eikä mielikuvitusta – se on puhdasta, julmaa kemiaa, joka tapahtuu joka ikinen kerta kun leikkaat sipulia. Sipuli on nimittäin kehittänyt vuosikymmenien evoluutiossa oman puolustusmekanismin, joka toimii täydellisesti juuri meitä ihmisiä vastaan. Mutta kuvittele, jos voisit pilkkoa sipulin rauhassa, hymyillen, ilman yhtään kyyneltä, ilman hassuja uimalaseja tai tuuletinta suun edessä. Se on täysin mahdollista – ja vieläpä naurettavan helposti. Tässä artikkelissa pureudutaan syvällisesti siihen, mitä kehossa ja sipulissa oikeasti tapahtuu, miksi jotkut sipulit itketävät enemmän kuin toiset ja ennen kaikkea seitsemän todistettua, tieteeseen perustuvaa konstia, jotka muuttavat sipulin pilkkomisen miellyttäväksi hetkeksi – lopullisesti. Kun tämä on luettu, sipuli ei enää koskaan voita sinua.
Sipulin salainen ase – näin kemia saa sinut itkemään kuin elokuvissa
Sipuli on nerokas kasvi. Sen soluissa on valmiina kaksi ainesosaa, jotka ovat erillään niin kauan kuin sipuli on ehjä. Kun veitsi leikkaa soluseinämät rikki, nämä ainesosat kohtaavat ja reaktio alkaa.
Ensimmäisenä vapautuu alliinaasi-niminen entsyymi. Se reagoi sipulin sisältämien rikkiyhdisteiden (erityisesti alliiinin) kanssa ja muodostaa haihtuvan kaasun nimeltä syn-propanetioli-S-oksidi. Tämä kaasu on kevyt ja nousee heti ilmaan. Kun se osuu silmiin, se kohtaa silmän pinnan kosteuden ja muuttuu hetkessä laimeaksi rikkihapoksi. Aivot tulkitsevat tämän kemialliseksi hyökkäykseksi ja antavat välittömän käskyn kyynelrauhasille: “Tuottakaa kyyneliä täysillä, huuhtokaa ärsyke pois!” Tuloksena on kyynelvirta, joka yrittää suojella silmiäsi.
Eniten kaasua vapautuu sipulin juuripäästä – siellä entsyymejä ja rikkiyhdisteitä on tiheimmillään. Siksi kyynelräjähdys alkaa usein heti ensimmäisellä leikkauksella. Sipulin lajike vaikuttaa voimakkaasti: vahvat valko- ja punasipulit sisältävät enemmän rikkiyhdisteitä kuin makeat keltasipulit tai salottisipulit. Tuore, vasta nostettu sipuli itketään enemmän kuin vanha, lämmin sipuli enemmän kuin kylmä, ja kostea ilma pahentaa tilannetta entisestään. Myös sipulin koko ja kasvupaikka vaikuttavat – luomuna kasvanut voi olla lempeämpi kuin tehotuotettu. Nyt kun tiedät vihollisen tarkalleen, on aika lyödä se kanveesiin seitsemällä konstilla, jotka ammattikokit ja tiedemiehet vannovat nimeen.

7 konstia, jotka oikeasti toimivat – valitse omasi tai yhdistä kaikki
Unohda turhat myytit kuten tulitikku suussa, purukumi tai laulaminen – ne auttavat vain vähän tai eivät lainkaan. Nämä seitsemän tapaa perustuvat fysiikkaan ja kemiaan.
- Laita sipuli jääkaappiin tai pakastimeen ennen pilkkomista Kylmä hidastaa alliinaasi-entsyymin toimintaa radikaalisti – jopa 90 %. Laita kokonainen sipuli jääkaappiin 30–60 minuutiksi tai pakastimeen 10–15 minuutiksi. Sipuli viilenee, mutta ei jäädy. Tämä on ylivoimaisesti tehokkain yksittäinen konsti – kokeile ja hämmästy.
- Jätä juuri aina viimeiseksi Juuripäässä on eniten kaasua. Leikkaa ensin yläpää poikki, kuori sipuli ja pilko ylhäältä alaspäin. Kun juuri jää viimeiseksi, suurin kaasupilvi vapautuu vasta lopussa – ja silloin olet jo lähes valmis.
- Leikkaa sipuli juoksevan veden alla tai kulhollisessa vettä Vesi sitoo kaasun ennen kuin se ehtii silmiin. Pidä sipuli hanan alla tai upota puolikkaat kulhoon – leikkaa siellä. Kaasu liukenee veteen, eikä nouse ilmaan.
- Käytä terävä veitsi ja leikkaa nopeasti Tylsä veitsi murskaa soluja enemmän kuin leikkaa – vapautuu enemmän kaasua. Terävällä veitsellä solut rikkoutuvat siistimmin ja vähemmän kaasua pääsee ilmaan. Pidä veitset aina teroitettuina.
- Tuuleta keittiö kunnolla tai käytä liesituuletinta täysillä Liesituuletin imee kaasun pois ennen kuin se ehtii silmiin. Avaa ikkuna ja luo ilmavirta – kaasu haihtuu nopeasti ulos.
- Käytä leikkuulautaa, jossa on reikä tai kouru Monet ammattikokit leikkaavat sipulin laudan reunalla, jolloin kaasu valuu alaspäin eikä nouse suoraan kasvoille.
- Laita etikka- tai sitruunamehukulho viereen Hapan neste sitoo kaasua. Laita kulho etikkaa tai sitruunamehua leikkuulaudan viereen – kaasu hakeutuu siihen.

Yhdistä 1, 2 ja 5 – kylmä sipuli + juuri viimeiseksi + liesituuletin – ja saat lähes täydellisen tuloksen. Sipulin pilkkominen ilman kyyneliä on vain pienen valmistautumisen takana. Ensi kerralla kun otat sipulin käteen, laita se ensin jääkaappiin, jätä juuri viimeiseksi ja nauti rauhallisesta ruoanlaitosta. Silmät kiittävät, ruoka maistuu paremmalta ja kokki pysyy hyvällä tuulella. Mikä näistä seitsemästä konstista kokeilet ensimmäisenä? Oletko löytänyt oman salaisen niksin vuosien varrella? Kerro kommenteissa – jaetaan parhaat vinkit yhdessä ja tehdään sipulin pilkkomisesta kaikille helppoa!

