Siirry suoraan sisältöön

Kuinka usein tiskisienen pitää desinfioida – karu totuus, joka pelastaa perheesi terveyden (ei kahdesti eikä kahdeksan kertaa kuussa)

Kuinka usein tiskisienen pitää desinfioida – karu totuus, joka pelastaa perheesi terveyden (ei kahdesti eikä kahdeksan kertaa kuussa)

Kuvittele, että otat tiskisienen käteesi ja pyyhkäiset sillä lasten lautasen. Samalla levität sille kymmenien miljoonien bakteerien armeijan – salmonellaa, kolibakteereja, listeriaa, kampylobakteeria ja hometta. Yhden ainoan gramman painoinen sieni voi kantaa enemmän bakteereja kuin koko vessanpönttö. Se on likaisin esine kodissasi, vaikka se näyttää viattomalta keltaiselta palalta. Ja silti useimmat meistä vain huuhtelevat sen nopeasti ja luulevat, että homma on hoidettu.

Totuus on tämä: tavallinen huuhtelu ei riitä. Sieni pitää desinfioida kunnolla – ja tarkalleen kerran viikossa. Neljä kertaa kuussa. Se on se taika, joka muuttaa keittiön bakteeripesän turvalliseksi paikaksi.

Miksi juuri kerran viikossa on ainoa oikea vastaus

Kolmen päivän jälkeen sieni on jo täynnä ruokajätteitä ja kosteutta. Viiden päivän jälkeen bakteerimäärä kasvaa räjähdysmäisesti. Seitsemän päivän jälkeen se on vaarallinen. Mutta kun desinfioit kerran viikossa kunnon menetelmällä, katkaisee koko kierteen. Bakteerit kuolevat, haju häviää, sieni on taas turvallinen käyttää seuraavat seitsemän päivää. Harvemmin – otat riskin. Useammin – kulutat sientä ja aikaasi turhaan.

Näin saat tiskisienen täysin puhtaaksi – kolme tapaa, jotka tappavat 99,9 % kaikesta elävästä

Helpoin ja nopein tapa on mikroaaltouuni. Kostuta sieni läpimäräksi, laita se lautaselle ja anna täydellä teholla tasan yhden minuutin. Lämpö nousee hetkessä yli 100 asteeseen ja polttaa bakteerit, virukset ja homeitiöt kuoliaaksi. Yksi minuutti – ja sieni on kuin uusi. Toimi vain, jos sienessä ei ole metalliosia.

Toinen tapa on vanha kunnon kiehuminen. Täytä kattila vedellä, heitä sieni joukkoon ja anna poreilla hiljakseen viisi minuuttia kannen alla. Kiehuva vesi tunkeutuu joka rakoon ja huuhtoo pois kaiken elävän. Samalla keittiö täyttyy puhtaasta höyrystä, joka tuntuu melkein terapeuttiselta.

Kolmas tapa sopii niille, jotka haluavat välttää lämpöä. Tee desinfiointiliuos – esimerkiksi ruokalusikallinen väkiviinaetikkaa tai vetyperoksidia litraan vettä – ja upota sieni siihen kymmeneksi minuutiksi. Huuhtele lopuksi ja anna kuivua ilmavasti.

Valitse se, mikä tuntuu sinusta parhaalta. Tärkeintä on, että teet sen joka viikko, aina samaan aikaan – vaikka joka sunnuntai-iltana ruoanlaiton jälkeen.

Kuinka usein tiskisienen pitää desinfioida – karu totuus, joka pelastaa perheesi terveyden (ei kahdesti eikä kahdeksan kertaa kuussa)

Älä koskaan tee näitä virheitä – ne ovat bakteerien paras kaveri

Älä jätä sientä likoamaan tiskialtaaseen saippuaveteen. Älä heitä sitä märäksi kasaan tiskipöydälle. Älä jätä sitä kosteaksi ja pimeään. Kaikki nämä ovat bakteerien unelmaolosuhteita. Käytön jälkeen huuhtele aina kunnolla, purista täysin kuivaksi ja nosta ilmavaan paikkaan – telineeseen, koukkuun tai ritilälle, jossa ilma kiertää joka puolelta. Kuiva sieni on turvallinen sieni.

Milloin sieni on pakko vaihtaa – vaikka se näyttäisi vielä ehjältä

Vaikka desinfioisit kuinka tunnollisesti, sieni kuluu. Kaksi–neljä viikkoa on ehdoton maksimiaika. Jos sieni haisee, murenee, tummuu, irtoaa paloja, värjäytyy tai siitä lähtee mustaa mössöä – se on mennyttä. Heti roskiin. Älä yritä pelastaa sitä enää millään. Uusi sieni maksaa pennit, perheen terveys on korvaamaton.

Oikea järjestys astioiden pesussa – näin et levitä salmonellaa lasten laseihin

Pese aina ensin lasit ja mukit – niissä on vähiten rasvaa. Seuraavaksi aterimet. Sitten lautaset ja kulhot. Vasta aivan viimeisenä pannut, kattilat ja uunivuoat.

Jos olet käsitellyt raakaa lihaa, kanaa tai kalaa, leikkuulauta ja veitset pestään aina kaiken viimeisenä. Näin vaaralliset bakteerit eivät pääse leviämään puhtaiden astioiden kautta.

Tee tästä tavasta elämäsi paras rutiini – keittiösi ei ole koskaan ollut näin turvallinen

Laita puhelimeen toistuva muistutus: “Desinfioi tiskisieni – joka sunnuntai klo 21”. Yksi minuutti mikroaaltouunissa, viisi minuuttia kattilassa tai kymmenen minuuttia liuoksessa – ja olet suojannut koko perheen näkymättömältä vaaralta kuukaudeksi eteenpäin.

Tee se juuri tänä iltana. Ota se kostea, ehkä jo hieman haiseva sieni käteesi. Laita se mikroon, kattilaan tai liuokseen. Tunne, miten mielenrauha kasvaa, kun tiedät, että huomisesta alkaen peset astiat todella puhtaalla sienellä.

Tekijä

Moikka! Nimeni on Emilia – ja rakastan kerätä arjen pieniä oivalluksia, jotka saavat hymyn huulille ja elämän rullaamaan kevyemmin. Täällä jaan parhaat lifehackit, omituiset faktat ja ideat, jotka tekevät arjesta vähän taianomaisemman. Jos olet koskaan ajatellut “olisipa helpompaa tapa tehdä tämä”, niin täällä ehkä löytyy vastaus. Hypätään yhdessä mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *