Siirry suoraan sisältöön

Keittiön tasojen puhdistus etikalla – syvällinen, kattava ja lopullinen opas, joka muuttaa tapasi pitää keittiö puhtaana ikuisesti

Keittiön tasojen puhdistus etikalla – syvällinen, kattava ja lopullinen opas, joka muuttaa tapasi pitää keittiö puhtaana ikuisesti

Keittiön tasot ovat kodin raskainta käyttöä saava pinta. Ne kantavat joka päivä kymmeniä kiloja ruokaa, satoja kosketuksia, litroja nestettä, roiskeita, murusia, rasvaa, happamia aineita, raakaa lihaa, kalaa, vihanneksia, kahvia, viiniä, lasten käsiä, lemmikkien tassuja, leikkuulautoja, kattiloita, veitsiä, puhelimia, avaimia, postia – kaikkea. Ne likaantuvat nopeammin kuin mikään muu paikka kodissa, ja juuri siksi niiden puhdistukseen kannattaa valita aine, joka oikeasti poistaa kaiken, ei vain siirrä likaa hetkeksi piiloon tai peitä sitä tuoksulla.

Etikka on se aine. Se on hiljainen, halpa, armoton ja täysin armollinen samaan aikaan.

Etikan voima on tieteellisesti todistettu – ja arjessa koettu

Etikan etikkahappopitoisuus on luonnostaan 5–10 %. Se on tarkalleen se happamuus, joka läpäisee bakteerien solukalvon ja tuhoaa niiden lisääntymiskyvyn. Tutkimukset osoittavat, että jo 30 sekunnin kosketus riittää vähentämään salmonellaa, E. colia ja listeriaa yli 99,9 %. Se on sama teho kuin monilla ammattikeittiöiden desinfiointiaineilla, mutta ilman kvartääristä ammoniumyhdistettä, ilman klooria, ilman fosfaatteja.

Samalla happamuus liuottaa rasvaa paremmin kuin mikään saippua, koska se muuttaa rasvan koostumusta ja irrottaa sen molekyylitasolla. Se hajottaa myös kivennäisaineet, kuten kalkin ja saippuajäämät, jotka tekevät pinnoista sameita ja tahmeita. Ja kun se neutraloi hajumolekyylit, se ei vain peitä niitä – se muuttaa ne kokonaan vaarattomiksi yhdisteiksi, jotka haihtuvat ilmaan.

Yksi pullo, kymmenen tehtävää – et enää koskaan tarvitse mitään muuta

Kun keittiön tasojen puhdistus hoidetaan etikalla, yksi ja sama suihkepullo korvaa koko pesuainekaapin sisällön. Se desinfioi raa’an broilerin jäljet, irrottaa vanhan paistorasvan, poistaa kalan ja sipulin hajun, kiillottaa ruostumattoman teräksen peilikirkkaaksi, palauttaa graniitin syvän kiillon, pitää laminaatin raikkaana, poistaa kahvirinkit, liuottaa punaviinitahrat, estää homeen kertymisen saumoihin, poistaa tahmeat sormenjäljet, puhdistaa hanan kalkista, hoitaa leikkuulaudan, raikastaa tiskialtaan reunat ja jättää koko keittiön ilmankin raikkaaksi.

Täydellinen perusliuos ja sen variaatiot eri tilanteisiin

Perusseos on naurettavan yksinkertainen: puolet 10-prosenttista väkiviinaetikkaa, puolet vettä. Se on valmis 10 sekunnissa ja säilyy huoneenlämmössä vuosia.

Jos keittiössä on juuri paistettu pekonia, uppopaistettu ranskalaisia tai tehty iso kattilallinen kastiketta, lisää seokseen pieni loraus hajusteetonta käsitiskainetta. Se muuttaa liuoksen kevyeksi vaahdoksi, joka nostaa rasvan pintaan kuin taikaiskusta.

Kun käsitellään raakaa lihaa tai kalaa, nostetaan etikan osuus 70 %:iin ja annetaan vaikuttaa kymmenestä viiteentoista minuuttia. Se on kliinisesti puhdas tulos ilman myrkkyjä.

Jos halutaan täysin raikas tuoksu, lisätään kymmeneen tippaan aitoa sitruunan eteeristä öljyä ja viisi tippaa teepuuöljyä. Tuloksena on luonnollinen antibakteerinen teho ja keittiö, joka tuoksuu kuin juuri pesty.

Keittiön tasojen puhdistus etikalla – syvällinen, kattava ja lopullinen opas, joka muuttaa tapasi pitää keittiö puhtaana ikuisesti

Päivittäinen rutiini, joka vie minuutin – ja viikonlopun syväpuhdistus, joka tuntuu uudelta keittiöltä

Illalla, kun viimeinen astia on tiskattu, suihkuta tasot kauttaaltaan, anna vaikuttaa pari minuuttia hellan ääressä seisoskellessa, pyyhi kerran kostealla mikrokuituliinalla ja kuivaa nopeasti. Keittiö on valmis seuraavaan aamuun, bakteerit ovat kuolleet, rasva on poissa, haju on kadonnut.

Viikonloppuna tehdään pidempi sessio: suihkutetaan kaikki tasot, hanat, kahvat, saumat ja liesituulettimen reunat. Annetaan vaikuttaa kaksikymmentä minuuttia, pyyhitään ensin kuumalla vedellä, sitten puhtaalla vedellä ja kuivataan huolellisesti. Tuloksena on keittiö, joka näyttää ja tuntuu juuri asennetulta.

Miten etikka kohtelee eri materiaaleja – ja miksi se on paras mahdollinen vaihtoehto niille kaikille

Graniitti ja kvartsi saavat takaisin syvän, luonnollisen kiillonsa ilman kemikaalikalvoa. Ruostumaton teräs muuttuu peilikirkkaaksi, eikä siihen jää raitoja tai sormenjälkiä. Laminaatti säilyy raikkaana vuosikymmeniä, saumat pysyvät valkoisina, eikä mikään syövytä pintaa. Keraaminen liesi näyttää jälleen uudelta, mustat jäljet katoavat, valkoiset pinnat ovat taas valkoisia. Puu saa hellävaraisen käsittelyn, eikä se kuivu tai halkeile.

Mitä tapahtuu kehossa ja mielessä, kun keittiö on aidosti puhdas

Kun tiedät, että tasot ovat puhtaat bakteereista, rasvasta ja hajuista, ruoanlaitto muuttuu rennommaksi. Et enää mieti, siirtyykö edellisen päivän kala seuraavaan salaattiin. Et pelkää, että lapsi nuolee sormiaan tiskipöydän reunasta. Et hengitä pesuainehöyryjä. Et murehdi, mitä kemikaaleja lemmikki nuolee tassuistaan. Et tuhlaa rahaa kymmeniin eri pulloihin. Et stressaa kauppareissuilla pesuaineosastolla.

Sen sijaan keittiö on paikka, jossa on kiva olla. Paikka, joka tuoksuu ruoalta, kahvilta, leivältä – ei kemikaaleilta. Paikka, joka on aina valmis seuraavaan hetkeen.

Keittiön tasojen puhdistus etikalla ei ole vain siivouskeino. Se on tapa elää kevyemmin, terveemmin, puhtaammin ja halvemmalla. Se on hiljainen vallankumous, joka alkaa yhdestä suihkepullosta ja päättyy keittiöön, joka tuntuu joka päivä uudelta.

Tekijä

Moikka! Nimeni on Emilia – ja rakastan kerätä arjen pieniä oivalluksia, jotka saavat hymyn huulille ja elämän rullaamaan kevyemmin. Täällä jaan parhaat lifehackit, omituiset faktat ja ideat, jotka tekevät arjesta vähän taianomaisemman. Jos olet koskaan ajatellut “olisipa helpompaa tapa tehdä tämä”, niin täällä ehkä löytyy vastaus. Hypätään yhdessä mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *