Kun lämpötila nousee yli +30 °C:een ja keittiö tuntuu jo saunalta, viimeinen asia mitä kukaan haluaa on avata uuninluukkua. Silti jälkiruokapöytä kaipaa jotain, joka maistuu aitoa Italiaa, tuntuu ylelliseltä kielellä ja saa koko porukan hiljaiseksi ensimmäisen haarukallisen jälkeen. Tässä on resepti, joka on pelastanut jo tuhansien kesäillalliset: täysin kotitekoinen tiramisù, jonka kakkupohja kypsennetään kannen alla hellalla, aktiivista työaikaa vain 15 minuuttia, koko jälkiruoka on jääkaapissa 40 minuutin kuluttua aloituksesta ja valmis tarjoiltavaksi 3 tunnin päästä.
Miksi tämä resepti on kesän 2026 ehdoton ykkönen
- Ei uunia, ei ylimääräistä lämpöä
- Itse tehty kostea, pehmeä kakkupohja on sata kertaa parempi kuin kuivat kaupan savoiardit
- Riittää helposti 12–15 hengelle isolla vuoalla
- Makuja voi säätää juuri oman suun mukaiseksi (enemmän kahvia, enemmän suklaata, enemmän likööriä tai täysin alkoholiton)
- Valmistuu alle tunnissa, tekeytyy jääkaapissa ja säilyy 4–5 päivää
- Sopii täydellisesti pakastettavaksi annospaloina – sulatettuna yhtä hyvää viikkoja myöhemmin
- Edullinen: yhdellä satsilla pärjää koko kesän juhlat
Ainekset (25 × 35 cm vuoka tai isompi, 12–15 annosta)
Kakkupohja (kypsyy hellalla kannen alla):
- 300 g hienoa sokeria
- 200 g neutraalia ruokaöljyä (auringonkukka, rypsi tai kevyt oliiviöljy)
- 4 isoa kananmunaa (huoneenlämpöisinä)
- 2 tl aitoa vaniljauutetta tai 2 pussia vaniljasokeria
- 400 g vehnäjauhoja + 2 tl leivinjauhetta (tai 400 g itsestään kohoavaa jauhoa)
- 200 ml huoneenlämpöistä maitoa tai kasvimaitoa
Täyte ja kostutus:
- 350 g kuohukermaa (vähintään 35 %, suoraan jääkaapista)
- 350 g mascarponea tai maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia toimii erinomaisesti)
- 4–5 dl vahvaa kahvia (espresso tai suodatinkahvi, jäähdytettynä)
- 0,5–1 dl kahvilikööriä (Kahlúa, Tia Maria, Baileys, rommi tai marsala – tai jätä pois)
- 3–4 rkl sokeria kermaan maun mukaan
- 250–300 g tummaa suklaata (50–70 %) raastettavaksi
- 70–100 g karvaata kaakaojauhetta viimeistelyyn

Vaihe vaiheelta – näin helppoa se on
- Tee kostea kakkupohja hellalla (15 min aktiivista + 25–30 min kypsennys) Sekoita isossa kulhossa sokeri ja öljy tasaiseksi. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa joka kerta voimakkaasti, jotta seos emulgoituu. Lisää vanilja. Siivilöi joukkoon jauhot vuorotellen maidon kanssa, sekoita vain kunnes taikina on sileää, älä vatkaa liikaa. Voitele iso paksupohjainen kattila tai paistinpannu (Ø 26–32 cm) ja kaada taikina siihen. Laita kansi tiiviisti päälle ja kypsennä kaikkein pienimmällä liekillä 25–30 minuuttia (Fuego Corona -tekniikka). Testaa kypsyys cocktail-tikulla – kun tikku on täysin kuiva, pohja on valmis. Kumoa ritilälle ja anna jäähtyä 10–15 minuuttia.
- Vatkaa täyte samalla kun pohja kypsyy (3 min) Vatkaa kylmä kerma kovaksi vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen mascarpone ja 3–4 rkl sokeria, vatkaa kevyesti tasaiseksi kermaksi. Maista – lisää halutessasi vaniljaa, sokeria tai tilkka likööriä.
- Leikkaa pohja 2–4 kerrokseen Kun pohja on haalea mutta ei enää kuuma, leikkaa se terävällä veitsellä vaakatasossa 2–4 ohueksi levyksi (mitä useampi kerros, sitä kosteampi lopputulos).
- Kokoaminen (8–10 min) Sekoita jäähtynyt kahvi ja haluamasi likööri kulhossa. Laita vuoan pohjalle ensimmäinen levy. Kostuta reilusti kahviseoksella – älä pelkää, pohja imee itseensä paljon. Levitä päälle kolmasosa tai neljäsosa kermaseoksesta. Raasta reilusti tummaa suklaata. Toista kerrokset niin monta kertaa kuin levyjä riittää. Viimeisen kerroksen päälle paksu kerros kermaa ja siivilöi pinnalle runsaasti karvaata kaakaojauhetta.
- Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli Maut syvenevät ja rakenne muuttuu täydellisen samettiseksi. Tarjoile jääkaappikylmänä – lusikka uppoaa kuin unelmaan.
10 lisävinkkiä, joilla tiramisùsta tulee legendaarinen
- Alkoholiton versio: korvaa likööri kaakaojauholla maustetulla maidolla tai karamellisiirapilla
- Lisää kerrosten väliin tuoreita vadelmia, mansikoita, passionhedelmää tai paahdettuja hasselpähkinöitä
- Tee pohja jo edellisenä päivänä – se vain paranee odotellessa
- Pakasta annospaloina – sulatettuna yhtä hyvää kuukauden päästä
- Haluatko extrakermaisen? Lisää täytteeseen 100 g kondensoitua maitoa
- Tee pienempiä annosvuokia – täydellisiä piknikille tai lahjaksi
- Korvaa osa kermasta kreikkalaisella jogurtilla – saat raikkaan version
- Käytä tummaa rommia tai Baileysia – maku nousee uudelle tasolle
- Viimeistele pinnalle vielä suklaalastuja juuri ennen tarjoilua
- Säilytä jääkaapissa tiiviissä rasiassa – maku vain paranee päivä päivältä
Tämä on se jälkiruoka, joka häviää lautasilta ennen kuin ehdit sanoa “ancora una porzione”. Helppo, nopea, viileä keittiö, täysin kotitekoinen, edullinen ja niin herkullinen, että reseptiä kysytään aina. Tallenna tämä nyt – kesän 2026 ylivoimainen jälkiruokakuningas on täällä, eikä se vaadi uunia senttiäkään!

