Siirry suoraan sisältöön

Sitruunat säilyvät kuin uusina jopa 40–45 päivää – tämä lasipurkkitemppu on pelastanut tuhannet hedelmät roskiin menemästä

Sitruunat säilyvät kuin uusina jopa 40–45 päivää – tämä lasipurkkitemppu on pelastanut tuhannet hedelmät roskiin menemästä

Ostitko taas kerran kilon tai kaksi sitruunoita, koska ne olivat tarjouksessa 79 senttiä kilo? Ja nyt ne lojuvat keittiön pöydällä kuin syytöksenä: ensin ryppyyntyvät, sitten saavat ruskeita läiskiä, lopulta lentelevät biojätteeseen puoliksi käyttämättöminä? Se on tuttu tarina lähes joka kodissa. Mutta yhden ainoan lasipurkin ja hanasta tulevan veden avulla voit lopettaa tämän turhauttavan kierteen lopullisesti.

Miksi sitruunat yleensä menevät pilalle niin nopeasti?

Sitruuna on pohjimmiltaan 90 % vettä. Heti kun se irrotetaan puusta, se alkaa haihduttaa kosteuttaan kuoren läpi. Ilmankosteus, lämpötilan vaihtelut ja pienet homeitiöt tekevät loput. Normaalisti hedelmäkulhossa sitruuna kestää ehkä 7–10 päivää, jääkaapin vihanneslokerossa ehkä 14–18 päivää. Sen jälkeen kuori rypistyy, sisus kuivuu ja pinta täyttyy vihreänsinisistä homepesäkkeistä. Lopputulos: rahaa viemäriin ja syyllinen olo.

Lasipurkki + vesi = täydellinen säilöntäympäristö

Kun upotat kokonaiset, ehjät sitruunat kylmään veteen tiiviiseen astiaan ja laitat jääkaappiin, tapahtuu ihme:

  • Kuori ei pääse kuivumaan, koska vesi pitää kosteustasapainon täydellisenä
  • Jääkaapin 4–6 °C lämpötila hidastaa kaikkien mikrobien kasvua
  • Vesi estää happea pääsemästä kuoren pinnalle, joten homeitiöt eivät saa otetta
  • Sitruunan oma sitruunahappo pitää veden luonnollisen hapokkaana ja vihamielisenä homeille

Tulos on lähes taianomainen: sitruunat näyttävät ja tuntuvat 40 päivän jälkeenkin samoilta kuin kaupan hyllyllä ensimmäisenä päivänä.

Näin teet sen käytännössä – askel askeleelta, ei voi epäonnistua

  1. Valitse kaupasta tai kaapista vain ehjiä, kovia, kiiltäviä sitruunoita. Pehmeät tai kolhaisut menevät pilalle ensimmäisinä.
  2. Pese jokainen sitruuna huolella juoksevan veden alla. Käytä pehmeää harjaa tai sientä, jos kuori tuntuu tahmealta (varsinkin vahatuissa sitruunoissa).
  3. Kuivaa pinta kevyesti talouspaperilla – näin poistat mahdolliset homesienet jo alkuunsa.
  4. Ota iso, puhdas lasipurkki tai tiivis muovirasia (2–3 litran koko on ihanteellinen).
  5. Lado sitruunat purkkiin väljästi – älä pakkaa liian tiukalle, jotta vesi kiertää kaikkialla.
  6. Täytä astia kylmällä kraanavedellä niin, että sitruunat ovat vähintään 3–4 cm veden alla.
  7. Sulje kansi tiiviisti. Jos käytät kierrekantta, kiristä kunnolla.
  8. Nosta purkki jääkaapin alimmalle hyllylle tai ovelle – sinne, missä on kylmintä ja tasaisinta.
  9. Vaihda vesi 3–4 päivän välein: kaada vanha vesi pois, huuhtele sitruunat nopeasti juoksevan veden alla ja laita takaisin puhtaalla kylmällä vedellä.

Jos haluat olla vieläkin varmemmalla puolella, lisää uuteen veteen kerran viikossa teelusikallinen ruokasoodaa – se neutraloi mahdolliset hajut ja pitää veden kristallinkirkkaana.

Sitruunat säilyvät kuin uusina jopa 40–45 päivää – tämä lasipurkkitemppu on pelastanut tuhannet hedelmät roskiin menemästä

Mitä eroa on 10 päivällä, 30 päivällä ja 45 päivällä?

  • 10 päivää: sitruunat ovat kuin juuri ostetut
  • 20 päivää: kuori on yhä sileä ja kiiltävä, mehua täynnä
  • 30 päivää: kuori voi olla hieman vaaleampi, mutta sisus on täysin mehevä
  • 40–45 päivää: kuori on ohuempi ja pehmeämpi, mutta hedelmäliha on edelleen täysin käyttökelpoinen – mehu valuu yhtä runsaasti

Moni on testannut jopa 50–60 päivää – ja sitruunat ovat yhä täysin käyttökelpoisia.

Näin käytät sitruunoita, kun otat ne purkista

Ota tarvitsemasi määrä, huuhtele nopeasti ja käytä aivan kuten tuoreita:

  • purista aamuveteen tai teehen
  • raasta kuori leivontaan tai jälkiruokiin
  • tee raikas sitruunavesi koko päiväksi
  • marinadi kalalle tai kanalle
  • viimeistele salaatti tai risotto
  • valmista sitruunainen kastike tai jäätelö

Maku, tuoksu ja mehuisuus ovat täysin samat – ei mitään eroa tuoreeseen.

Vielä muutama ammattilaisvinkki, joita ei yleensä kerrota

  • Luomusitruunat säilyvät pisimpään, koska niissä ei ole keinotekoista vahaa
  • Jos tilanpuute vaivaa, leikkaa sitruunat puolikkaisiksi – säilyvät silti 4–5 viikkoa
  • Voit käyttää samaa purkkia loputtomiin: kun sitruunat loppuvat, pese purkki kuumalla vedellä ja aloita alusta
  • Älä koskaan laita sitruunoita suljettuun muovipussiin jääkaappiin – kosteus tiivistyy ja homehtuminen on taattu
  • Jos huomaat yhden sitruunan alkavan pehmetä, ota se heti pois – muut säilyvät silti hyvin

Yhden ainoan lasipurkin ja veden avulla säästät kymmeniä euroja vuodessa, vähennät ruokahävikkiä radikaalisti ja saat aina täydellisen mehukkaita sitruunoita käyttöösi – juuri silloin kun tarvitset.

Seuraavan kerran kun tulet kaupasta sitruunapussi kädessä, älä enää heitä niitä hedelmäkoriin. Täytä iso lasipurkki vedellä, upota sitruunat ja sulje kansi. Laita jääkaappiin ja unohda koko juttu kuukaudeksi. Kun seuraavan kerran avaat jääkaapin oven, siellä odottaa kasa kirkkaankeltaisia, kiiltäviä ja meheviä sitruunoita – valmiina käyttöön milloin tahansa.

Kokeile vaikka tänään illalla. Huomenna aamulla sinulla on jääkaapissa aarre, joka kestää jouluun asti – ja vielä pidempäänkin.

Tekijä

Moikka! Nimeni on Emilia – ja rakastan kerätä arjen pieniä oivalluksia, jotka saavat hymyn huulille ja elämän rullaamaan kevyemmin. Täällä jaan parhaat lifehackit, omituiset faktat ja ideat, jotka tekevät arjesta vähän taianomaisemman. Jos olet koskaan ajatellut “olisipa helpompaa tapa tehdä tämä”, niin täällä ehkä löytyy vastaus. Hypätään yhdessä mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *