Kuvittele tämä: olet väsynyt, nälkäinen ja jääkaapissa lojuu pari unohdettua kesäkurpitsaa, jotka uhkaavat jo homehtua. Ajattelet, että taas sama vanha keitetty kurpitsa tai uuniin ja tunti odottelua. Sitten muistat tämän reseptin. Otat pannun, lorautat oliiviöljyä, heität viipaleet kuumalle pohjalle ja kymmenen minuuttia myöhemmin koko keittiö tuoksuu taivaalliselta. Valkosipuli ruskistuu kullankeltaiseksi, kesäkurpitsat saavat rapeat reunat ja muuttuvat sisältä makean pehmeiksi, tilli leijailee ilmassa kuin kesäinen niitty ja paahdetut mantelilastut antavat viimeisen rapean suukon jokaiselle haarukalliselle. Tämä ei ole mikä tahansa kesäkurpitsa-pannu. Tämä on se ruoka, joka pelastaa arki-illat, lounasrasiat, piknikit ja yllätysvieraat – ja saa nirsoimmatkin lapset kiljumaan lisää.
Tämä kesäkurpitsa-pannu on valmis niin nopeasti, että ehdit laittaa pöydän kuntoon sillä välin kun se paistuu. Se vaatii vain kuusi raaka-ainetta, joista viisi on melkein aina kaapissa, ja kaikki tapahtuu yhdellä ja samalla pannulla, joten tiskivuori jää olemattomaksi. Se toimii sellaisenaan pääruokana, lisukkeena lihalle tai kalalle, pastan seassa, leivän päällä, munakokkelin joukossa tai kylmänä seuraavan päivän eväsrasiassa. Se sopii vegaanille, gluteenittomalle, ketoilijalle, lapsille, mummolle ja kaikista nirsoimmille, maistuu vielä paremmalta seuraavana ja sitä seuraavana päivänä ja maksaa hädin tuskin 1,50 euroa annokselta. Ja silti se maistuu paremmalta kuin monen ravintolan kasvisannos.
Tarvitset (4 hengelle tai 2 joka haluaa tuplaten)
Kolme isoa tai viisi pientä kesäkurpitsaa (mitä tummemmat ja kiiltävämmät, sen makeammat), kolme-neljä kevätsipulia tai yksi iso punasipuli, neljä-viisi kunnon valkosipulinkynttä, sata grammaa mantelilastuja tai rouhetta, iso nippu tuoretta tilliä (tai kolme ruokalusikallista kuivattua, mutta tuore on taivasta), reilusti kylmäpuristettua oliiviöljyä, rouhittua mustapippuria myllystä ja sormisuolaa tai merisuolaa.

Näin syntyy täydellinen kesäkurpitsa-pannu – askel askeleelta, niin että onnistut vaikka silmät kiinni
Ensin paahdat mantelit. Laita iso paistinpannu kuumenemaan keskilämmölle, kaada mantelit kuivalle pannulle ja paahda pari kolme minuuttia koko ajan sekoittaen, kunnes ne saavat kauniin kullanruskean värin ja tuoksu leviää koko keittiöön. Kaada heti lautaselle odottamaan, koska ne palavat silmänräpäyksessä.
Sitten pilkot kesäkurpitsat. Pese ne huolella, älä kuori, sillä kuori on täynnä makua ja ravinteita. Leikkaa noin puolen sentin paksuisiksi puolikuiksi tai kiekoiksi. Mitä ohuemmat viipaleet, sitä rapeammat reunat, mitä paksummat, sitä mehukkaammat sisältä. Valinta on sinun.
Kuumenna pannu kunnolla. Lorauta pohjalle neljästä kuuteen ruokalusikallista oliiviöljyä ja anna sen kuumentua lähes savuten. Öljyn pitää olla tulikuuma, jotta kesäkurpitsat saavat heti kauniin paistopinnan.
Valkosipuli ja sipuli antavat pohjan, joka tekee koko ruoasta riippuvuutta aiheuttavan. Viipaloi valkosipulit ohuiksi siivuiksi, kevätsipulit renkaiksi ja heitä kuumaan öljyyn. Anna ruskistua puolisen minuuttia, kunnes valkosipuli tuoksuu koko talon täyttävältä mutta ei vielä pala.
Nyt on kesäkurpitsojen vuoro. Kaada kaikki viipaleet kerralla pannulle, mausta heti reilusti suolalla ja mustapippurilla ja paista kovalla lämmöllä seitsemästä yksitoista minuuttia koko ajan sekoittaen ja käännellen. Seitsemän minuuttia antaa rapeita reunoja ja vielä hieman rouskuvaa keskeltä, yhdeksän minuuttia täydellisen tasapainon ja yksitoista minuuttia muuttavat kurpitsat lähes hilloantuviksi ja uskomattoman makeiksi. Älä pelkää kunnon paistoväriä, ruskettuneet reunat ovat se salaisuus, joka nostaa tämän arkiruoan taivaaseen.
Lopuksi viimeiset 30 sekuntia ratkaisevat kaiken. Heitä joukkoon paahdetut mantelit ja revitty tuore tilli (tai kuivattu), sekoita hyvin, maista ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai loraus sitruunamehua. Sammuta liesi ja anna tekeytyä pannulla pari minuuttia, maut tasaantuvat ja tilli ehtii antaa koko komeutensa.
Vielä nämä pienet extratemput, jotka tekevät kesäkurpitsa-pannusta täysin vastustamattoman
Lopuksi loraus sitruunamehua tai balsamicoa tuo raikkautta, ripottele pinnalle parmesaania, pecorinoa tai ravintohiivahiutaleita suolaisen umamisen potkun saamiseksi, heitä joukkoon chilihiutaleita tai tuoretta chiliä jos rakastat tulisuutta, sekoita mukaan kirsikkatomaatteja puolitettuna viimeisellä minuutilla mehevyyden takia tai lisää iso kourallinen tuoretta basilikaa tai minttua yllättävän kesäiselle twistille.
Tämä kesäkurpitsa-pannu ei ole vain resepti. Se on pelastus arjen keskellä, lohturuokaa huonona päivänä, juhlaruokaa kun haluat hemmotella itseäsi ja se ruoka, joka saa koko perheen hiljaiseksi – paitsi kun he kiljuvat lisää. Se on todiste siitä, että parhaat asiat elämässä ovat yksinkertaisia, nopeita ja täynnä makua.
Seuraavan kerran kun näet kaupassa kesäkurpitsaa, ota koko kori. Et tule katumaan. Ja kun pannu on tyhjä, tulet kiittämään itseäsi, että kokeilit.
Mitä aiot laittaa omaan kesäkurpitsa-pannuusi ensimmäisenä – fetaa, chiliä, sitruunaa vai kaikkea? Kerro kommenteissa ja laita kuva, kun pannu on tyhjä (jos ehdit ottaa ennen kuin kaikki on kadonnut)!

