On vaikea kuvitella elämää ilman perunaa, mutta jopa tämä yksinkertainen raaka-aine voi mennä pieleen helposti. Tässä artikkelissa jaetaan perunan vinkkejä, jotka auttavat tekemään ruoasta täydellistä joka kerta – olipa kyseessä paistetut perunat, muusi tai uunigratiini.
1. Valitse oikea lajike jokaiseen ruokalajiin
Tärkein niksi on lajikevalinta, jota monet unohtavat. Perunoita voi jakaa kahteen päätyyppiin: tärkkelyspitoisiin ja vahamaisiin. Tärkkelyspitoiset (yleensä vaaleakuoriset, murenevat) sopivat muusiin, kokonaisena paistamiseen ja ranskalaisiin, sillä ne muuttuvat pehmeiksi ja ilmaviksi. Vahamaiset (punakuoriset tai ohutkuoriset, kiinteät) pitävät muotonsa, joten ne ovat ihanteellisia salaattiin, paistettuna paloina ja keittoihin.
2. Oikea säilytys – maun salaisuus
Säilytä perunat pimeässä, viileässä (7–10 °C) ja hyvin ilmastoidussa paikassa, kuten kellarissa tai parvekelaatikossa. Älä laita niitä jääkaappiin – kylmä muuttaa tärkkelystä sokeriksi, mikä tekee perunoista makeita ja polttavampia paistaessa. Valo saa ne vihertämään.
3. Mitä tehdä vihreille perunoille?
Vihreä väri kuoren alla kertoo solaniinista, myrkyllisestä aineesta, joka aiheuttaa kitkeryyttä ja vatsavaivoja. Jos vihreää on vähän, leikkaa se pois paksulla kerroksella, mukaan lukien osa maltoa. Jos vihreää on paljon, heitä peruna pois.
4. Vo palaessa
Lisää pieni pala voita (tai kasviöljyä) kattilaan keittäessäsi perunoita. Se vähentää vaahtoutumista ja tekee perunoista pehmeämpiä.
5. Pistele perunat ennen paistamista
Jos paistat perunoita kokonaisina, pistele ne haarukalla useita kertoja. Tämä päästää höyryn ulos, estäen perunan räjähtämisen uunissa paineen alla. Uunissa paistaminen kestää 45–60 minuuttia koosta riippuen, mikroaaltouunissa 7–10 minuuttia.
6. Peruna pelastaa suolaisen keiton
Jos keitto on ylisuljainen, heitä siihen muutama raaka kuorittu peruna. Tärkkelys imee suolaa. Anna vaikuttaa 10–15 minuuttia, poista perunat ja käytä niitä lisukkeena.
7. Toinen elämä perunamuusille
Älä heitä jäännösmuusia pois – se sopii zrazoihin, uuniruokiin, perunalettuihin tai nyytteihin. Lisää munia, jauhoja ja raastettua juustoa, niin saat vaahterimassaa vaahterimyllyyn.
8. Täydelliset paistetut perunat
Käytä vahamaisia lajikkeita paistamiseen. Pese kuutiot tärkkelyksen poistamiseksi ja kuivaa paperipyyhkeellä rapean pinnan saamiseksi. Lisää perunat kuumalle pannulle öljyssä, älä sekoita liikaa. Suolaa vasta lopuksi.
9. Täydellinen muusi ilman paakkuja
Käytä tärkkelyspitoisia, valkoisia tai keltaisia perunoita. Lämmitä maito tai kerma – kylmä tekee muusista harmaata. Älä käytä sauvasekoitinta, sillä se rikkoo tärkkelyssoluja ja tekee muusista tahmaista. Käytä perunanuijaa.
10. Rapea kuori uunipaistetuille perunoille
Käytä tärkkelyspitoisia lajikkeita. Pese ja kuivaa kuutiot, sivele öljyllä ja mausteilla. Keitä perunoita 5–7 minuuttia, valuta vesi ja ravista kattilaa luodaksesi karhean pinnan – se muuttuu rapeaksi uunissa.
11. Estä perunoiden tummuminen
Laita kuoritut perunat kylmään veteen. Pidempään säilytykseen lisää vettä teelusikallinen etikkaa tai sitruunamehua – happo estää tummumista. Älä säilytä vedessä liian kauan, sillä perunat menettävät makuaan.
12. Älä kaada perunankeitinvettä hukkaan
Perunankeitinvesi on täynnä tärkkelystä ja mineraaleja – käytä sitä keittojen sakeuttamiseen tai leivontaan. Se tekee leivästä ilmavan, sillä tärkkelys tukee hiivan toimintaa.
13. Mitä tehdä jäätäneille perunoille?
Jäätäneet perunat muuttuvat makeiksi ja vetisiksi. Upota ne kylmään veteen 5–10 minuutiksi ja siirrä sitten kiehuvaan veteen. Toinen tapa: Laita jäätäneet perunat kiehuvaan suolaveteen muutamaksi minuutiksi. Rakenne ei täysin palaudu, joten käytä muusiin tai uuniruokiin.
Vinkkejä perunan käsittelyyn
- Lajikevalinta: Tunnista tärkkelyspitoiset ja vahamaiset lajikkeet – ne määrittävät ruoan rakenteen.
- Säilytys: Pidä perunat pimeässä ja viileässä, älä jääkaapissa.
- Hätäapukeinot: Käytä perunoita suolanpoistoon tai muusijäännösten pelastamiseen.
- Kokeile uutta: Yhdistä perunat yllättäviin aineksiin, kuten yrtteihin tai juustoon, saadaksesi uusia makuja.
Tee perunasta täydellistä
Nämä perunan vinkit auttavat välttämään yleiset virheet ja saamaan jokaisesta perunaruoasta herkullisen. Valitse oikea lajike, säilytä oikein ja hyödynnä jäteperunat – peruna on monikäyttöinen raaka-aine, joka ansaitsee huolellisen käsittelyn. Kokeile näitä niksejä, ja perunasi maistuvat paremmilta kuin koskaan!